Kapitalizm Kölelik Sistemi

Siz köleliğin eski çağlarda kaldığını mı sanıyorsunuz, yanılıyor-sunuz! Modern dünyada kapitalizm adı verilen bu kölelik siste-mi, hepimizi avuçlarına almış durumda. Herkes çalışıyor, üstte-kiler yiyor. Bu, çok çalışanın az kazandığı, aslında üsttekilerin daha çok kazanmak için çalıştırıldığı bir sistem.

Modern çağdaki kölelik, bizi mecbur bırakan, bu kölelikten kur-tulabilmek için yapacak hiçbir şeyin olmadığı kapitalizm. Bugün hayatımızın her alanında kapitalizmin izlerini görmek mümkün. En acı tarafı da, bu köleliği isteyerek yapmamızdır. Bize bu köle-liğin iyi bir şey olduğunu, fark ettirmeden aşıladı üsttekiler. Ve bu sayede, kapitalizm amacına ulaşmış oldu.

Kapitalizmi eğitimde, sağlıkta ve iş hayatında görmek mümkün. Eğitim hayatından örnek verelim:

Bir insan daha iyi bir iş bulabilmek ve daha iyi bir gelecek için eğitim alır. Bunun 8 yılı ilköğretim, 4 yılı lise ve 4 yılı da üniv-ersite olmak üzere, tam 12 yıl. Ama insan eğitiminde başarılı ol-sa da, işten alacağı maaş 3.000 TL’yi geçemiyor. Kira desen 1.500, kişi bu maaşla zarzor geçiniyor. Üstelik, mecburen bu maaş için, hak ettiğinden çok daha fazla çalışıyor. İşte kapitalizm denen köleliğin sonucu.

Ayrıca kapitalizm, günde en az 6 saati okuldan dışarı çıkmamak kaydıyla adeta bizi okula hapsediyor. Bunu da eğitim adı altında yapıyor.

Aynı şey, iş hayatı için de geçerli: Siz haftanın 6 günü, 7-8 saat çalışıyorsunuz. O kadar çok çalışıyorsunuz ama aldığınız para en fazla 3.000 TL. Peki siz daha fazlasını hak ettiğinizi düşünmüyor musunuz? Sabahın 7-8’inde kalk, saat 09:00’da işbaşı yap ve saat 18:00’a kadar durmadan çalış. Sonunda alacağın para en fazla 3.000 TL! Bu haksızlığı bile bile yine de çalışmak zorundayız, değil mi?

Ancak başkaları ise hiç çalışmadan, sizin üzerinizden çok daha fazla kazanıyor. İşte, kapitalizm de bu anlama geliyor. Sizi 7-8 saat bir yere hapsederek, az parayla sizi köleleştiriyor.

İşte bu anlattıklarım, hepimizin birer köle oluşunun kanıtıdır.

Yorum bırakın